Ploiești, 03 octombrie 2022
Cel mai important Proiect de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată pentru județul Prahova a fost lansat astăzi, 3 octombrie 2022, la Ploiești. Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, dl. Ioan-Marcel Boloș, președintele Consiliului Județean Prahova, dl. Iulian Dumitrescu și directorul general al operatorului HIDRO PRAHOVA SA, dl. Dorin Ilian Leţea, au semnat Contractul de finanțare privind implementarea „Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Prahova, în perioada 2014-2020”, o investiție totală de aproximativ 690 milioane de euro, dintre care 85% sunt fonduri europene nerambursabile.
Iulian Dumitrescu, preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova: „Asistăm la un moment istoric pentru județul Prahova. Contractul pe care l-am semnat astăzi dă startul celui mai mare proiect de infrastructură din județul nostru din ultimii 30 de ani, cu cea mai mare alocare de fonduri europene la nivel național în cadrul POIM – Axa prioritară 3. Vorbim de aproape trei sferturi dintr-un miliard de Euro pentru dezvoltarea alimentării cu apă și a canalizării din județ. Această investiție ne va permite să fim, ca județ, pe primul loc în România din perspectiva acoperirii și calității sistemelor de apă-canal. Înființăm sisteme noi de apă-canal, le reabilităm și extindem pe cele existente în 42 de municipii, orașe și comune din Prahova. Aproape 100 de mii de locuitori vor beneficia de o mai bună alimentare cu apă față de capacitățile existente astăzi și aproximativ 200 de mii vor fi racordați la canalizare și/sau vor beneficia de o mai bună tratare a apelor uzate. În același timp, reducem pierderile din rețeaua de apă și infiltrațiile în rețeaua de canalizare. Vreau să le mulțumesc tuturor celor care au contribuit la elaborarea acestui proiect gigantic. Cer seriozitate maximă din partea Hidro Prahova în implementarea acestui proiect. Vreau să respectăm termenele asumate, de finalizare a proiectului până în 2025, și să oferim prahovenilor lucrări de cea mai bună calitate de care să se bucure generațiile ce vor urma“.
Ioan-Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene: „Felicit Consiliul Judeţean Prahova şi echipa operatorului HIDRO PRAHOVA SA pentru efortul făcut, ca astăzi să semnăm acest proiect cu o valoare deosebită. Prin implementarea lui, ajungeţi la o rată de conformare de 95% la nivelul judeţului, ceea ce nu este puţin lucru, ţinând cont că, pe viitor, una dintre cele mai mari provocări, dincolo de criza energetică şi cea potenţială a alimentelor, poate fi şi problema apei. Din acest punct de vedere, dumneavoastră vă luaţi toate măsurile necesare pentru ca acest serviciu public să fie la cei mai înalţi parametri de calitate“.
Dorin Ilian Leţea, directorul general al HIDRO PRAHOVA SA: „Din acest moment, HIDRO PRAHOVA se află în faza de implementare şi suntem pregătiţi pentru lansarea procedurilor de atribuire pentru zece contracte de lucrări. Acestea au deja realizate inclusiv proiectele tehnice, urmând ca, după atribuire, să intre direct în execuţie. Estimăm ca în primăvara lui 2023, să începem şantierele“.
„Proiectul de dezvoltare regională a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Prahova, în perioada 2014-2020”, Cod MySmis 2014+-156809, include extinderea rețelelor de apă și de canalizare din localitățile aflate în aria de operare a operatorului HIDRO PRAHOVA SA, precum și dezvoltarea unor surse suplimentare de apă potabilă de calitate, pentru creșterea capacității de furnizare. Totodată, Proiectul de dezvoltare regională își propune realizarea unor sisteme integrate de canalizare și epurare în localitățile ce nu dispun încă de astfel de servicii publice.
Obiectivul Proiectului vizează extinderea și modernizarea infrastructurii de apă și canalizare în 42 de localități din județul Prahova: Adunați, Albești Paleologu, Aluniș, Ariceștii Zeletin, Azuga, Băicoi, Balta Doamnei, Bălțești, Bănești, Bertea, Breaza, Bușteni, Câmpina, Cărbunești, Cerașu, Comarnic, Drăgănești, Dumbrava, Fulga, Gherghița, Izvoarele, Mizil, Păcureți, Podenii Noi, Poiana Câmpina, Poienarii Burchii, Provița de Sus, Provița de Jos, Sălciile, Scorțeni, Sinaia, Șirna, Slănic, Șoimari, Ștefești, Surani, Telega, Tinosu, Tomșani, Urlați, Vălenii de Munte și Vărbilău.
Pentru sectorul de apă, investițiile vor viza următoarele obiective:
- Reabilitarea a 15 surse de apă (10 foraje și 5 surse de suprafață)
- Execuția a 26 puțuri forate noi
- Reabilitarea/înlocuirea/execuția a 104,34 km conducte de aducțiune
- Reabilitarea/extinderea a 306,84 km rețele alimentare cu apă
- Construcția/reabilitarea a 32 stații de pompare apă
- Construcția/reabilitarea a 14 stații pentru clorinarea apei
- Construcția/reabilitarea a 18 stații de tratare a apei
- Construcția/reabilitarea a 30 rezervoare de apă
Pentru sectorul de apă uzată, în Proiect sunt cuprinse investiții privind extinderea rețelelor de canalizare existente, înființarea de rețele pentru canalizare și stații de epurare, astfel:
- Construcția a 4 noi stații de epurare
- Construcția a 325 stații de pompare apă uzată
- Extindere/construire/reabilitare rețele de canalizare – 481,29 km
- Construcție conducte de refulare – 89,80 km
La finalul anului 2025, după implementarea “Proiectului de dezvoltare regională a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Prahova”, 91.872 locuitori vor beneficia de o mai bună alimentare cu apă față de capacitățile existente, iar 190.810 locuitori echivalenți, de o mai bună tratare a apelor uzate.
Ploiești, 22 iulie 2022
Consiliul Judeţean Prahova şi operatorul HIDRO PRAHOVA SA investesc pentru noi foraje de apă care să asigure necesarul de consum populaţiei din zonele Urlați-Mizil
Consiliul Judeţean Prahova şi operatorul HIDRO PRAHOVA SA anunță punerea în funcțiune a unor foraje de apă de mare adâncime, care să asigure necesarul de consum pentru populaţia din zona Urlați-Mizil, chiar și în perioada de secetă.
Începând de luni, 25 iulie 2022, societatea HIDRO PRAHOVA SA, operator regional al sistemelor publice de apă și canalizare în județul Prahova, va furniza un debit suplimentar de apă pentru consumatorii care se alimentează din aducţiunea Urlaţi-Mizil.
Astfel, beneficiarii investiției vor fi locuitorii din oraşele Mizil şi Urlaţi, precum și cei din comunele Gornet Cricov, Baba Ana, Jugureni, Gura Vadului, Tomșani și Iordăcheanu.
În funcţie de probele tehnice, într-un interval de 3-4 săptămâni, având în vedere condiţiile actuale de secetă extremă, operatorul ar putea să renunțe definitiv la restricţiile în furnizarea apei pe timpul zilei, ajungându-se astfel până la distribuţia apei în regim normal de presiune şi debit.
Investiția a fost posibilă datorită Consiliului Județean Prahova, care a încheiat un parteneriat cu Primăria comunei Bălţeşti, pentru forarea unui puţ de capacitate ridicată, tratativele privind achiziţia Staţiei de apă Bălţeşti fiind avansate.
Societatea HIDRO PRAHOVA SA face în continuare apel la consumatori să folosească în mod responsabil resursele de apă, mai ales în această perioadă în care ne confruntăm cu temperaturi ridicate ce provoacă secetă extremă.
Ploiești, 29 martie 2022
Societatea HIDRO PRAHOVA SA, operator regional al sistemelor publice de apă și canalizare în județul Prahova, a organizat astăzi, 29 martie 2022, o primă vizită de documentare la Stația de epurare ape uzate Câmpina, pentru elevii claselor a XI-a de la Liceul Tehnologic “Lazăr Edeleanu” din Ploiești, însoțiți de cadre didactice.
Acțiunea este derulată în cadrul Parteneriatului pentru efectuarea stagiului de pregătire practică, încheiat în anul 2021, între Liceul Tehnologic “Lazăr Edeleanu” și societatea HIDRO PRAHOVA SA.
În cadrul vizitei, elevii au făcut un amplu tur al Stației de epurare, amplasată la intrarea în municipiul Câmpina, în cadrul căruia au primit explicații cu privire la funcționarea obiectivelor din fluxul tehnologic, rolul acestora în prevenirea poluării mediului, precum și modalitatea de lucru în Laboratorul de analize fizico-chimice ape uzate, care funcționează în incinta Stației.
Devenită operațională încă din anul 2019, Stația de Epurare Ape Uzate din municipiul Câmpina deservește peste 51.000 locuitori echivalenți din municipiul Câmpina și localitățile limitrofe. Obiectivul de investiții a fost parte a Contractului de lucrări CL2 „Reabilitare și extindere SEAU în orașele Câmpina și Plopeni, jud. Prahova” derulat de societatea HIDRO PRAHOVA SA, în cadrul Proiectului cu finanțare europeană „Fazarea proiectului Reabilitarea şi modernizarea sistemelor de apă şi canalizare în judeţul Prahova”.
Valoarea totală a investițiilor pentru reabilitarea și extinderea Stațiilor de epurare din Câmpina și Plopeni s-a ridicat la 64.460.394 lei, din care finanțarea nerambursabilă cu fonduri europene a fost de 59.225.008 lei. Consiliului Județean Prahova a contribuit la realizarea acestor investiții cu 1.208.674 lei, iar societatea HIDRO PRAHOVA SA cu 4.026.712 lei.
Proiectul este cofinanțat din Fondul de Coeziune prin Instrumentul Structural Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020. Obiectivul general al investiției vizează îmbunătățirea infrastructurii în sectorul de apă și apă uzată din județul Prahova, în beneficiul locuitorilor și pentru un mediu mai curat, precum și pentru îndeplinirea obligațiilor cu privire la acquis-ul comunitar în domeniul apei și apei uzate.
*Un nou apel adresat abonaților pentru utilizarea corectă a sistemului de canalizare
Ploiești, 4 ianuarie 2022
Societatea HIDRO PRAHOVA SA, prin intermediul echipelor de intervenție din cadrul Sucursalei Câmpina, a organizat astăzi, 4 ianuarie 2022, o acțiune de desfundare și curățare a rețelei de canalizare din cartierul Câmpinița, în zona de intersecție a străzii Rahovei cu Bulevardul Carol I.
Operațiunea s-a derulat în urma sesizărilor primite de la autoritățile locale din municipiul Câmpina, dar și a locuitorilor din cartierul Câmpinița, care au reclamat faptul că sistemul de canalizare a fost blocat și nu mai poate fi utilizat.
La fața locului au fost deplasate utilajele necesare intervențiilor, din conductele de canalizare fiind extrase șervețele umede, materiale textile aruncate în rețea, ambalaje, măști chirurgicale, produse de igienă, precum și PET-uri, fragmente din lemn sau resturi alimentare.
Pentru a evita situațiile de acest gen, care pot produce deficiențe majore în funcționarea sistemului de canalizare, indiferent de zona vizată, cu costuri suplimentare și disconfort pentru comunitățile locale, societatea HIDRO PRAHOVA SA reia apelul adresat abonaților din aria de operare de a utiliza corect rețeaua de canalizare, în scopul menținerii unui standard de siguranță a sănătății publice, dar și pentru protejarea mediului înconjurător.
Consumatorii sunt rugați să nu mai arunce în reţeaua de canalizare produse sau deșeuri ce trebuie depozitate numai pe platformele de gunoi menajer. În acest context, societatea HIDRO PRAHOVA SA atrage atenția asupra faptului că, nerespectarea regulilor de conviețuire socială pune în pericol funcționarea sistemelor de canalizare, provocând blocaje ale racordurilor, miros neplăcut, pericol epidemiologic în cazul refulărilor, cu riscul de a determina inclusiv disfuncționalitatea stațiilor de pompare a apelor uzate și a stațiilor de epurare.